GOK-UMWegrow.png_0733dbc913fcc64e4768c963a23eb2d5
Portal
Poradnik kompostowania
27.01.2015
Powrót
Drukuj
Pdf
Kontakt

KOMPOSTOWANIE to jeden z procesów rozkładu materii organicznej, może on przebiegać w dwojaki sposób, albo beztlenowo w sposób gnilny, albo z udziałem tlenu poprzez właśnie kompostowanie. Proces ten polega na mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych poprzez przekształcenie ich w kompost. Przyczyniają się do tego głównie termofilne promieniowce, bakterie, pleśnie oraz pierścienice (dżdżownice). Aby uzyskać wysoko-mineralny kompost, należy przede wszystkim różnicować odpadki, które wrzucamy do kompostownika. Odpadki, które przeznaczamy na kompost muszą być biodegradowalne.

Korzyści płynące z wytwarzania kompostu.

  • Kompostowanie pozwala przetworzyć około 20-30% wytwarzanych przez nas odpadów
  • Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.
  • Kompost nadaje się do wszystkich roślin, nie można nim przenawozić i zaszkodzić roślinom

Jak kompostować?
Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (do nabycia w sklepie ogrodniczym, można go też wykonać samemu), jak też w otwartej pryzmie w ogrodzie. Nie jest to czynność trudna ale wymaga znajomości podstawowych zasad:

Układanie kompostu:

  1. Pierwsza warstwa to pocięte gałęzie i grube łodygi przysypane ziemią lub dojrzałym kompostem, 
  2. Następna warstwa to poukładane w warstwy około 20 cm zgromadzone odpadki organiczne oraz ziemii 2-4 cm. Można warstwy przesypać wapnem dolomitem lub kredą oraz co kilka dni podlewać wodą
  3. Po 2-3 dniach kompost należy przemieszać.
  4. Do kompostu można dodawać tzw. Startery czyli substancje wspomagające naturalne procesy zachodzące w pryzmie

Zasady:

  • Do kompostowania używamy następujących odpadów: 
  • resztki roślinne z kuchni, także fusy z herbaty, resztki warzyw, owoców, skorupki jajek; 
  • trawa z plewienia i koszenia trawy, zeschłe rośliny; 
  • poobcinane gałęzie - ale muszą być wcześniej poszatkowane sekatorem;
  • zdrowe zielone liście z drzew, które gdy są świeże szybko gniją i wprowadzają duże ilości azotu do 
  • gleby 
  • popiół ze spalonych liści;
  • papier czy tektura w drobnych kawałkach – rozkładają się wolniej niż zielone liście, ale dają więcej węgla i tworzą luźniejszą konstrukcję;
  • resztki jedzenia i ściółki po domowych zwierzętach roślinożernych – w tym ich odchody (ale już nie odchody kocie czy psie);
  • małe ilości odpadów zwierzęcych, ale przegotowanych - zawsze trzeba je przykryć warstwą roślinną by nie kusiły dzikich zwierząt w ogrodzie.

Aby uzyskać wysoko zmineralizowany kompost, należy przede wszystkim różnicować odpadki, które wrzucamy do kompostownika. Odpadki, które przeznaczamy na kompost muszą być biodegradowalne. Nie kompostujemy z zasady odpadów, które mogą zanieczyścić proces. Są to: mięso, mocno solone potrawy, pestki, chwasty (szczególnie perz, powoje czy jaskier rozłogowy) z nasionami.

Kilka zasad dobrego kompostu:

  • Kompostownik musi się znaleźć w zacienionym miejscu - najlepiej pod drzewem lub żywopłotem, ale równie przewiewnym - więc otwartym z przynajmniej dwóch stron; 
  • Konstrukcję budujemy z materiałów nierozpadających się - najlepiej niech będzie to konstrukcja stalowa, metalowa siatka, lub powlekane drewno. 
  • Przez konstrukcję będzie przeciekać woda deszczowa, dlatego muszą być w tym celu utworzone specjalne szpary. 
  • Kompostownik buduje się pryzmami, czyli warstwami odpadów w odpowiednich proporcjach. 
  • Kompost należy mieszać – najlepiej widłami – by nie był ubity.
  • Należy zachować wilgotność ściółki, szczególnie przy upałach, ale nie doprowadzić do tego, by był mokry oraz by lała się z niego woda;
  • Nie należy doprowadzić do zalania deszczówką (grozi kwaśną patologiczną pleśnią); 
  • Wietrzyć by ostateczny produkt był sypki, puszysty, lekki; 
  • Gotowy kompost należy przesiać ziemią, by dobrały się do niego np. pożyteczne dżdżownice.

ZASTOSOWANIE

  • grunt pod uprawy, 
  • ziemia na rekultywację zniszczonych terenów; 
  • pożywka dla warzyw, tylko nie tych korzennych. Świetne pod pomidory czy ogórki.
  • Wytworzony w procesie kompostowania humus zawiera dużo azotu, potasu, fosforu i wapnia.

To doskonały nawóz dla roślin, a jego zawartość w glebie świadczy o żyzności gleby. Dojrzały kompost można stosować bez żadnych obaw i ograniczeń ilościowych do nawożenia gleby. Zwiększa urodzajność plonów. Ponadto, kompostowanie to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się zbędnych odpadów i jeszcze wytworzenie własnego nawozu.

Powrót
Drukuj
Pdf
Kontakt
Pogoda Węgrów z serwisu